Za hitne slučajeve: +381 63 785 21 29
Ortopedija Vilica

Ortopedija Vilica

Ortopedija vilica (ortodoncija) je stomatološka grana koja se bavi dijagnostikom i lečenjem nepravilnosti zuba, vilica i lica kod dece i odraslih. Naš cilj je da tokom terapije postignemo dobru funkciju oralnog sistema i idealan osmeh koji je usaglašen sa izgledom Vašeg lica!

Ortodontska terapija podrazumeva upotrebu različitih pokretnih i fiksnih aparata koji proizvode blagu silu kojom se prirodni zubi postavljaju u bolji, željeni položaj, i to je zdrav način da se poboljša zdravlje Vaših zuba i dobije lepši, prirodniji osmeh.

Ortopedija Vilica

Osnovne prednosti ortodontske terapije su:

 • Korekcija nepravilnosti zagrižaja i uspostavljanje pravilne funkcije zuba i vilica.
 • Stvaranje zdravog i lepog osmeha i harmonije lica.
 • Prevencija povreda prominentnih (isturenih) zuba.
 • Poboljšanje uslova za održavanje oralne higijene, čime se dugoročno zubi i usta mogu održavati zdravim.
 • Zubi i vilice se kod krezubih pacijenata mogu pripremati za prihvatanje protetskih nadoknada i implantata, kako bi se produžila njihova funkcionalnost i dugotrajnost.

Prateći naučna dostignuća, u prilici smo da ponudimo našim pacijentima najnovije sisteme ortodontskih aparata koji omogućavaju komfornu, bezbolnu i kraću terapiju I sto je najvaznije koji eliminisu potrebu za ekstrakcijom zdravih zuba.

Ortopedija Vilica

Vrste Aparata:

Pokretni pločasti aparati

Sastoje se od akrilatne ploče i žičanih elemenata. Pacijent sam postavlja i skida aparat iz usta. Najčešće se nosi u uzrastu od 7-11 godine i često se nose kao priprema za kasniju terapiju funkcionalnim ili fiksnim aparatima.

Pokretni pločasti aparati

Funkcionalni aparati

Koriste se za korekciju nepravilnog zagrižaja. Mogu biti:


Pokretni

 • Pacijent ih sam postavlja i skida iz usta. Idealan je da se nosi u pubertetskom periodu rasta, ali se u nekim slučajevima koristi u uzrastu 6-9 godine. Nosi se sve vreme tokom dana i noći a skida se prilikom jela, na sportu i radi održavanja higijene. Često je potrebno nakon nošenja funkcionalnih aparata nastaviti dalju terapiju fiksnim aparatima kako bi se zubi pravilno uzglobili.
Pokretni aparati

Fiksni

 • Koriste se u kombinaciji sa fiksnim aparatima (bravicama) za korekciju nepravilnog zagrižaja i to najčešće u adolescentnom uzrastu, kao i kod odraslih pacijenata.
Fiksni aparati

Fiksni aparati

Pomoću specijalnog lepka bravice se fiksiraju za zube tako da pacijent ne moze da skine aparat. Uobičajeno terapija traje od 9 meseci do 2 godine, a samo u retkim slučajevima kod izraženih nepravilnosti duže. Pomoću nove sofisticirane tehnologije stvorena je nova generacija fiksnih aparata koji su manje veličine, manje su uočljivi i smanjuju ukupnu dužinu terapije. Fiksne aparate razlikujemo prema materijalu od kog su napravljene:


Metalne bravice

 • Najčešće se koriste, naročito kod mlađih pacijenata. Elastične gumice koje fiksiraju žicu za bravice mogu biti različitih boja pa aparat može izgledati veselo i zanimljivo. Pacijent može sam birati boju gumica i na svakoj kontroli dobiti nov izgled!

Estetske bravice

 • Plastične (u boji zuba) ili keramičke (transparentne). Mnogi pacijenti žele da njihov aparat ne bude vidljiv na zubima, što im daje samopouzdanje da se osmehuju i dok su u terapiji! Estetski fiksni ortodontski aparat.

Samoligirajuće bravice

 • Visoko tehnološki unapređene metalne bravice koje smanjuju trenje i stvaraju blage sile. Sa ovim sistemom bravica, terapija kraće traje, komforna je za pacijenta, ređe se javlja bol u terapiji, smanjuje se potreba za vađenjem zuba, lakše je održavanje oralne higijene, kontrolni pregledi kraće traju tj. kontrole su potrebne na svaka 2-3 meseca.
Fiksni aparati
Radno Vreme
 • Ponedeljak – Petak
  12:00 – 20:00
 • Dežurstvo vikendima i praznicima
Prva Poseta
Svaki pacijent ima pravo na pregled i preciznu analizu zdravlja svojih usta i zuba. Tom prilikom se izrađuje plan terapije koji je, kao i pregled besplatan.
Hitni Slučajevi
Svakom pacijentu sa bolom, otokom…, ćemo pružiti hitnu medicinsku pomoć.

Treba Vam dentalni pregled?

Termin se zakazuje telefonom ili lično bar 24h unapred.

Treba Vam dentalni
pregled?

Termin se zakazuje telefonom ili lično
bar 24h unapred.